vineri, 31 octombrie 2008

De veghe in lanul de secara

Personajul principal este un adolescent , pe nume Holden Caulfield ce provine dintr-o familie bogata , cu doi frati si o sora.
Fratele cel mai mare era scriitor la Hollywood si numele lui era D.B.,cel mic Allen care murise de leucemie si sora sa , pe nume Phoebe , eleva in clasa a-IV-a.
Mie mi-a placut cel mai mult de Holden deoarece nu avea inhibitii si se exprima liber.
El nu era un tocilar, de aceea a fost la cele trei scoli “premiant” la toate materiile. Cum, v-am spus nu avea nici un stres si vorbea nu tocmai literar , se scapa si spunea cateodata mici prostioare.
Nu era intotdeauna calm si daca facea misto de ceilalti, sincer chiar puteai sa-i spargi mutra. Era enervant, de-i scotea pe toti din minti.
Odata chiar si-a luat-o de la colegul sau de camera ,Stradlater , pe care il innebunise in tocmai cum v-am spus, dar nu au fost acestia singurii pumni care i-a primit , deoarece si o prostituata la batut si i-a luat banii.
Inainte de a pleca si de la Pencey, a fost pe un deal care ducea spre casa profului de istorie. Acesta i-a facut morala vreo 4 luni, 3 saptamani si doua zile,deoarece la ultima teza la istorie luase o nota mica, ramanand corijent.
Damblagiu din fire, dupa ce a plecat de la Pencey a inceput sa faca lucruri si mai rele apucandu-se de fumat, de baut si de alte obiceuri proaste.
Ajungand acasa , la New York intr-o zi a inchiriat o dama de companie care i-a aplicat un pumn in mecla luandu-i banii.
Dupa acest dezmat , de cateva zile , a crezut ca era foarte foarte bolnav si in privinta aceasta avea dreptate , era dus cu capu.
El nu avea unde sa stea , deoarece i-a frica sa le spuna parintilor ca ramasese din nou corigent , asa ca s-a cazat la un fost profde engleza care, in somn, i-a pus mana pe frunte ,iar nebunul de Holden credea ca e homo.
De la prof, s-a dus la el acasa noaptea, unde era doar sora lui Phoebe , pe care a trezit-o si i-a cerut cateva lovele ca sa plece.
Dupa ce i-a luat banii sorasii a plecat .
Cateva zile mai tarziu a hotarat sa plece din oras, si a trecut pe la scoala unde tocea sor-sa , sa-si ia ramas bun, dar aceasta l-a impiedicat sa plece si l-a convins sa se-ntoarca la babalici.
Astfel de Craciun toata familia era acasa si sarbatoreau impreuna.
Pacat ca Holden era asa de plictisit si ca nu a vrut sa ne spuna ce s-a mai intamplat dupa aceea. Va mai incasa ceva ?

Un comentariu:

magnifique spunea...

doar atat ai putut intelege din aceasta carte?